Sasvim je svejedno jeste li pasivni promatrač ili kupac-sladokusac koji za sebe traži uvijek najbolje: posljednjih godina pojam „Black Friday“ – ili po našem, „Crni petak“, teško mogu zaobići i najravnodušniji. Ovaj moderni praznik, potekao iz Sjedinjenih Država, pada u petak odmah iza Dana Zahvalnosti; crni petak 2021. nam, dakle, dolazi 26. studenog, i premda će se uvijek naći oni koji gunđaju i protestiraju protiv uvoznih trendova, većina se takvih glasova brzo stiša jednom kad stignu atraktivni Black Friday popusti…

1. Što je Crni petak: porijeklo i značenje
2. Globalno selo: Black Friday Hrvatska
3. Kad je „Black Friday“, i koliko traje u Hrvatskoj

Što je Crni petak: porijeklo i značenje

Premda petak nakon Dana Zahvalnosti još od polovine 20. stoljeća u SAD-u simbolizira početak i otvaranje blagdanske šoping groznice, sam naziv „Black Friday“ javlja se i popularizira tek posljednjih godina i desetljeća. Za one koji se pitaju što znači Crni petak, nema jednostavnog odgovora: u pedesetima, ovim pojmom policija u nekim većim američkim gradovima počinje označavati dan najvećeg prometnog zagušenja uzrokovanog početkom predblagdanske šoping groznice. Drugo objašnjenje pak tumači kako „Crni petak“ simbolizira dan kad u trgovačkim knjigama crvenu tintu gubitaka zamjenjuje crna tinta pozitivne bilance, kao blagotvorna i spasonosna posljedica nadolazećeg šoping ludila…

Globalno selo: Black Friday Hrvatska

Premda lokalna inertnost često odgađa dolazak globalnih trendova. Crni Petak već niz godina ne zaobilazi ni našu zemlju. Baš kao i u SAD-u, i domaći će kupci teško ostati ravnodušni na popuste: U crni petak Zagreb, Split i drugi važni gradovi i ove će se godine očekivano zašareniti od bogatstva nadolazećih popusta. Dovoljno je prisjetiti se: crni petak 2020. nas je darivao bezbrojnim popustima na sve zamislive vrste robe: i premda ti popusti često nisu baš onako radikalni kao američki (gdje dostižu i do 90%), ni jedna si važnija trgovina ne može priuštiti propuštene prilike. Uostalom ovdje nitko ne gubi: kad se kupci vraćaju punih vrećica, sjajni će prodajni rezultati trgovcima lako nadoknaditi nešto niže cijene.

Kad je „Black Friday“, i koliko traje u Hrvatskoj?

Zanima vas kad je Crni Petak 2021.? U Hrvatskoj (i diljem svijeta) Crni Petak pada na zadnji petak u studenome, što je ove godine 26. Studeni. Budući da dolazi iz Amerike, i kod nas ovaj „shopping holiday“ pada na isti dan. Ako vas zanimaju akcijske ponude najpoznatijih trgovačkih lanaca tijekom Crnog Petka, provjerite letke poznatih trgovačih lanaca poput Elipso, Pevex ili Emmezeta na Letkomatovoj stranici Crni Petak Hrvatska 2021.

Na prošlogodišnji Black Friday mobiteli su također bili odlična prilika uz značajne popuste koje je nudio Links, a ni već spomenuti Elipso Black Friday nije nimalo zaostajao u ponudi, kako mobitela tako i ostale potrošačke elektronike. I u trgovine Lesnina i Zara crni petak također je donio veće ili manje , ali uvijek atraktivne popuste. Kako tehnologija napreduje, tako i kupci postaju sve sofisticiraniji jer ne žele i nemaju vremena za čekanje u ogromni redovima. Crni Petak u 2020. godini je zabilježio skoro 94 milijuna kupaca koji su kupnju obavili putem interneta. Vjerujemo da će statistika oko online kupovine tijekom Crnog Petka 2021. biti još veća ponajviše radi promjene ponašanja kupaca radi Korona virusa. Zato se pobrinite da i ove godine budete spremni na vrijeme, jer crni petak jedinstvena je prilika da zaboravite na naporne šetnje dućanima u potrazi za popustima: toga dana, popusti traže vas. Isto tako, pomoću Letkomata možete specifično vidjeti akcijske cijene i čak kod nekih trgovačkih lanaca kupovinu obaviti prije Crnog Petka po istim cijenama koje će biti za vrijeme šoping blagdana.

Letkomat vam želi brzu i uspješnu kupovinu!

Black Friday 2021 stiže! Saznajte sve o ovom prazniku kupnje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Post navigation